Detail

Firstly, since the new building occupies a transitional position it needed to be lower than the New Street Square building. Secondly, the scale change between the West and East elevation required a governing architectural rationale, which after much study emerged as a cascade of double storey stepped terraces rotating around the southern vertical hinge.
The hinge itself was then expressed as a translucent glazed staircase, filtering natural light during the day and glowing as a vertical white beacon at night.

The external envelope for the building is composed almost entirely of glass. The core cladding is expressed with very pale grey opaque glass vertical panels, whilst the main clear glazing to the offices is expressed as a multi-faceted and reticulated surface. These diamond-like facades generate multiple complex reflections, capturing light and constantly changing in both pattern and appearance throughout the day. This highly modelled façade also acts as a deliberate counterpoint to the strong horizontality of the New Street Square building opposite, and is a subtle reference to the historic diamond dealing district of Hatton Garden. The prime quality of ce space within the building bene ts from high levels of natural light and breath-taking views across London from the higher levels of the building.

The overall form of the building is then tied together as a single cohesive composition by means of the introduction of a Northern vertical service core to mirror the Southern staircase connected together through the entire building. The ground  floor of the building is set back to emphasise the volumes of the superstructure of ce space above it. The main entrance lobby that runs most of the length of the New Fetter Lane elevation is expressed as a single clear volume viewed through a full height and full width glass wall made up of gigantic glazed panels supported by barely visible glass fins.

Sustainability has also been a key factor throughout the development of the design. The building achieves a BREEAM Excellent rating and offers a substantial reduction in CO2 emissions when compared to current Building Regulations.

Flanagan Lawrence Architects
Flanagan Lawrence Architects
Flanagan Lawrence is an award-winning, design-led architectural practice based in London. The practice has an impressive collective expertise across a broad range of sectors and building typology, including large-scale commercial projects and high-end residential schemes, as well as cultural, hotel and leisure, education, infrastructure, logistics, business parks and major masterplanning projects both in the UK and internationally. Flanagan Lawrence has worked with a diverse body of clients in both the private and public sectors. Public sector work has included performance space as well as office space and regeneration schemes. clients have included the Royal Welsh College of Music & Drama, Sadler’s Wells Theatre Trust, Soundforms plc ,The Sage Gateshead, as well as tertiary education client bodies such as Magdalen College, Oxford, Imperial College London and Brunel University. Private Clients have included Ask Property, Athos, BAA Lynton, British Land, Brookfield Europe, Candy & Candy, Chelsfield Development Securities, Espalier, Finchatton, Grainger, Great Portland Estates, Grosvenor, Herby Holdings, Land Securities, Londonewcastle, Muse Developments, Quintain Estates and Developments, Segro, and Sellar Property Group.
Doone Silver Kerr
Doone Silver Kerr
Doone Silver Architects is a London-based architectural practice. Established in 2010, the studio is led by Directors Richard Doone, John Silver and Ross Kerr, and has extensive experience in commercial, residential and hospitality sectors worldwide. With decades of personal experience, the individual Directors have consistently demonstrated an ability to challenge the preconceptions of a project to unlock exciting design and economic opportunities. Each project is approached without preconceived ideas. There is a clearly discernible pattern that links the work, a unity of thought and a robust rationale that can be identified in each design and that results from a close and enjoyable collaboration with clients and project teams. Their architecture takes an all-encompassing approach to the integration of form, structure, materials and light. Making places to pause and interact with the natural and built environment is an essential issue, together with the responsibility to provide a sense of positive civic engagement. Their projects always aim to minimise environmental impact and to optimise energy efficiency. Three of the most recent projects have all achieved BREEAM ‘Excellent’ ratings.
12 New Fetter Lane

12 New Fetter Lane

The design concept for 12 New Fetter Lane springs from the interplay of opportunities unique to the site and its context, together with a dynamic architectural theme and use of materials.

Project Specs

  • Location: London
  • Completed: 2016
  • Contractor: Mace Limited
  • Photographer: James Brittain - Kevin Sansbury
SEE ON STREETVIEW

Technology

12 New Fetter Lane

SYSTEMS

Glazed rainscreen cladding system

Vertical aluminium blades

Toggle glazed and opaque system

Unitised structurally silicone glazed system

Designed by

Flanagan Lawrence Architects Architects
Doone Silver Kerr Architects

Live Project

The design concept for 12 New Fetter Lane springs from the interplay of opportunities unique to the site and its context, together with a dynamic architectural theme and use of materials.

First of all the site is actually an assembly of three smaller sites, which together create the triangular footprint for the building.

It is located where two routes deeply in contrast meet: one characterised by a landscape architecture conservation while the other one stands out for its high-rise commercial development. Joining these streets up the contextual interface is fully revealed and a slender vertical hinge is introduced to signify and express that dramatic event. With a triangular footprint and a tall hinge at the Southern apex of the triangle, the volumetric boundary points for the design are established. The street scale of Fetter Lane bounding the conservation area required a five-storey cornice line, whilst the street scale of New Fetter Lane could be much higher. The overall height limit to the East resulted from a number of contributory factors.

Other Façade Systems

I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra. Info