Main Façade Technology
R+S Pirelli

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

R+S Pirelli

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Details
R+S Pirelli

By utilising concrete, glass blocks and the glazed areas to the building’s central hall it has recaptured the aesthetic appearance so familiarly seen at the beginning of the century. The vast space furnished by this open area offers an ideal communal place for meetings to be held.

At ground floor this area of the building accommodates a testing zone, various offices, and a reception area. The design department is located on the first floor, whilst on the second and third floors there are the laboratories for in house testing. The technical archives are also located on the third floor.

Gregotti Associati International
Gregotti Associati International
Vittorio Gregotti was born in Novara in 1927 and he graduated in architecture at the University Politecnico di Milano in 1952. From 1953 to 1968 he carried out his activities in collaboration with Ludovico Meneghetti and Giotto Stoppino. In 1974 he has founded the practice Gregotti Associati, which he is president. He was a professor of Architectural Composition at the Institute of Architecture University in Venice, he taught at the Faculty of Architecture of Milan and Palermo, and was visiting professor at the University of Tokyo, Buenos Aires, Sao Paulo, Lausanne, Harvard, Philadelphia, Princeton, Cambridge (UK) and M.I.T. Cambridge (Massachusetts.). He has participated in several international exhibitions and has been responsible for the introductory section of the XIII Triennale (Milan 1964), for which she won the International Award. From 1974 to 1976 he was director of visual arts and architecture of the Venice Biennale. He is Academic St. Luke from 1976 and the Brera Academy from 1995. He was awarded an honorary degree from the Technical University in Prague in 1996 and the Faculty of Architecture of the Polytechnic of Bucharest in 1999. Since 1997 he is a member of the BDA (Bund der deutschen Architekten) and since 1999 he is an honorary member of the American Institute of Architects. From 1953 to 1955 he was editor of Casabella, from 1955 to 1963 editor of Casabella-Continuity; from 1963 to 1965 Director of Edilizia Moderna and responsible for the architecture section of the magazine Il Verri; from 1979 to 1998 he was Director of Rassegna and from 1982 to 1996 again Director of Casabella. From 1992 to 1997 he collaborated with the BBC since 1997 and works with the main Italian newspapers La Repubblica and Il Corriere della Sera.
R+S Pirelli

R+S Pirelli

The Pirelli Tires R&D building was conceived as an architectural image of research and project control, as the foundations of a new way of thinking about production and integrating it into the design of the city.

Project Specs

  • Location: Milan
  • Completed: 1999
  • Photos: D. Domenicali
SEE ON STREETVIEW

Technology

R+S Pirelli

SYSTEMS

Double skin curtain walling

Designed by

Gregotti Associati International Architects

Live Project

The R+S Pirelli Pneumatici building has a total surface are of some 33,000 m2 and it is dedicated to the research and development of Pirelli tyre.

The project has been designed by Gregotti Associati International and it is part of an overall building development to the North West of Pirelli District

The building Is arranged in two large “blocks”: the lower ground floor level, which is the heart of the building and it is formed by a wide hall giving courtyards to two sides, which contain the tyres testing equipment. Located at the basement is a conference room with 160 seats and a library divided into a reading room and archives. Above the ground floor level, the second block spans four floors and it is arranged around a vast and spacious full height central area, which is illuminated by a glass block roof and intensified by the access walkways.

I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra. Info