Nestlé Headquarters

Terracotta cladding consists of slats.

The slats have a rectangular shape with every side exposed by hanging them from the bracket. All the terracotta slats, randomly oriented, are built on an aluminium structure underneath fixed to the concrete wall behind.
The concrete wall includes openable window randomly positioned to all elevation.

Nestlé Headquarters
Park Associati
Park Associati
Profile Set up in 2000 by Filippo Pagliani and Michele Rossi, PARK ASSOCIATI is an architectural design studio which works on a large scale. The investigation into the dynamics and flows in urban places forms the basis of a wide range of projects for the tertiary, manufacturing and residential sectors. Equally important for the studio is the planning of interiors which pays close attention to both craftsmanship and design. This adopts a transversal approach to the planning process and a vision that seeks to interrelate cultures and specializations, experiments with new technologies and is sensitive to the issues of sustainability and energy saving. Such an approach opens up new possibilities in terms of scope and vision, and on each occasion gives rise to original compositional landscapes where architecture, place, technology and materials combine to create different spatial forms. The projects on urban and architectonic scale underline the aptitude of PARK ASSOCIATI to research solutions that can combine local identity and technological innovation, this is confirmed by the recent awards in competitions and following realized projects. The projects of PARK ASSOCIATI have been showed in several exhibitions and published in Italian and international magazines.
Nestlé Headquarters

Nestlé Headquarters

The new Nestlé Headquarters is based on the need of creating a bespoke, personalised and customisable office

Project Specs

  • Location: Assago
  • Completed: 2014
  • Contractor: MilanoFiori 2000
  • Photographer: Andrea Martiradonna
SEE ON STREETVIEW

Technology

Nestlé Headquarters

This project is characterised by an SSG unitised curtain walling with triple glazed unit (TGU) produced by high-quality and innovative materials.

The façade required a bespoke unitised system. The TGU bonded with SSG technology consists of an external monolithic extra clear pane; an intermediate monolithic glass pane; an internal laminated glass PVB façade.

For north-facing façades a low-e coating replaced the HP coating in order to ensure higher transparency. Every façade embeds vertical laminated glass coloured PVB VANCEVA.
The vertical laminated glazed louvres are fixed to the unit mullions, designed to be wind resistant (especially in the rounded corners). This façade vision unit has structural
concealed top hung vents.

Designed by

Park Associati Architects

The objective of the architectural design of Park Associati is the integration of the building in the context of Milanofiori, the existing routes system, the climatic factors and the overall urban plan.

The development is set around a central courtyard , a sort of "secret garden" for the users of the building, which despite its confidentiality and closure characteristics still allows a visual permeability with the exterior, thanks to a network of pedestrian crossing.
If the building plan appears to be rational and complex, it is actually divided into a series of varying heights and irregular levels, which create a sort of ‘suspended boxes’, each one featuring slightly sloping façades.

On the four elevations, the relationship with the context is reflected on the surfaces’ nature: while appearing transparent in some sections due to the light passing through, in other parts, the cladding becomes opaque and compact and it reflects the surrounding natural environment. The surface is enriched by vertical coloured glass fins strategically positioned, which further articulate the volumes, still respecting their transparency.

The raised storey of the building is naturally groundrecessed. It creates a private internal space where the different volumes of the main building functions develop at different levels.

Flexibility and transparency are the keywords guiding the design of the interior spaces, which are all flooded with natural light. A careful study of lighting, together with the high performance envelope, careful energy management during construction and maintenance, reduced water consumption, earned Nestlé Headquarters the LEED for ‘Core and Shell’ certification in Gold class.

Other Façade Systems

I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra. Info