Angel Court
The last upper two storeys of the tower function as plant rooms, concealed by perforated aluminium rainscreen panels, which follow the same curved connection scheme as the
lower floors.
The main envelope consists of a grey SSG unitised façade, typical dimension 2m wide x 3.8m high clad with high performance DGU low – iron glass ( light transmission 48.5%
- solar factor 28.5% - U= 1.0 W/m2K). These performances have been achieved with a “double-frit” 1mm diameter ceramic dot screen-printed and baked onto an internal layer
of the double-laminated glass panels, which also decreases the solar gain. In order to improve the performance, the vision units are alternated with spandrel units, dimension 1m wide x 3.8m high, reproducing a chessboard pattern.
Read more
Angel Court
The design challenge was to reconcile diverse aims. The planning authority sought a replacement tower respecting the height of its predecessor by minimising its visual impact, while the client team of Mitsui Fudosan UK and Stanhope Plc 44 wished to maximise value by increasing efficiency and turning 5 the building to appeal to a wide profile of tenants, focusing particularly on quality.

Through its near-invisible façade, Angel Court blends seamlessly into the surrounding area, providing a stunning statement of architectural detailing and innovation whilst respecting its position within the historic Bank of England Conservation Area.

Additional floor space was created by increasing the girth of the tower and rationalising the geometry of the lower podium elements. The footprint of the building at ground floor level allowed an increase in public realm area. Where previously there had been a dark alleyway at ground level, there is a lively new pedestrian street with commissioned artworks that is lined with 100m of shops and restaurants.
Fletcher Priest
Fletcher Priest
A cosmopolitan practice employing around 100 people working on remarkable architectural, urban design and research project. It works at all scales in many sectors for a wide range of clients. Their portfolio includes many projects in London, but also the South East and other cities such as Manchester. Besides the UK, they are currently working abroad in Germany, the Baltic and Brazil. Their schemes have been recognized with many awards. Angel Court continues Fletcher Priest’s development of sustainable urban workplaces, which bring benefits to occupants and the public alike.
Angel Court

Angel Court

Through its near-invisible façade, Angel Court blends seamlessly into the surrounding area

Project Specs

  • Location: London
  • Completed: 2017
  • Contractor: Mace
  • Photographer: Edmund Sumner
SEE ON STREETVIEW

Technology

Angel Court

The building is strategically located in the City of London. It consists of a 26-storey octagonalfootprint tower and two 7-storey podiums to the south and to the north, creating a vibrant retail scene on the ground floor.

THE TOWER

The main architectural glazed envelope features an elegant slender shape. It is characterised by a succession of vision and spandrel units - the vision units are twice the size of the spandrels – and by curved DGU at the connection of the 8 flat façades of the tower. The architectural purpose to increase the surrounding public realm has been reached through the design of a particular geometry: in the first 7 storeys, partially set in the two podiums, the atrium façade is tapered at its base at about 5 degrees. The curved connection between this and its side façades creates an unusual J-shaped curved double glazed unit.

Designed by

Fletcher Priest Architects

The design of Angel Court has been carried out with the intent to retain the core and adds an area of five new floors to the 25-storey tower without increasing its height, by relocating service oors and enlarging oor plates to give larger and more usable core to perimeter workspace.

The building has two distinct forms: the sculpted lower garden floor buildings with deep-set windows faced in rough-hewn Carlow Blue limestone sit comfortably in their context and contrast with the softly curved tower, which is faced in a light opal-fritted glass wrapping around the walls of the original irregular octagonal form. At night the tower transforms to reveal a simple square grid to match the lower buildings, unifying the whole composition.

Other Façade Systems

PODIUM

The envelope features a blue limestone stone grid concealing the building envelope and framing the curtain walling.

This approach allowed the optimization of the offices space.

Thus, the vision façade is fully glazed with a slender anodised aluminium fin profile along its perimeter, matching the architectural pattern of the stone grid.
The North and South podiums are also characterised by depth variations at different levels, which create terracing protected by glazed balustrades, accommodating the common areas.
The ground floor of the building has a greater vertical volume to accommodate retail areas.

DIORAMA

The reception is positioned at the first floor of the tower featuring a minimal façade being without vertical mullions, adjacent to the garden area.

The façade incorporates in its upper part the retaining structure of the fully glazed balustrade of the terrace at the second floor of the tower, overlooking the green area below.
I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra. Info