Main Façade Technology
Dollar Bay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Dollar Bay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Details
Dollar Bay

Designed from the inside out, the building’s form is driven by the internal planning of light-filled, spacious and comfortable homes that enjoy double and triple aspect views across London. Each home benefits from a winter garden, an enclosed balcony with floor-to-ceiling windows, which brings daylight in and creates a sense of openness and connection with the outside. 

The building is a catalyst for high quality architecture in the area. Dollar Bay improves the public space on the previously unused waterfront promenade: it signi cantly contributes to local regenerationand supports and enhances the local community by providing a new waterfront destination for all to enjoy. 

By resting lightly on the ground, additional space for the landscaped waterside public realm is created. 

Details
Dollar Bay

Designed from the inside out, the building’s form is driven by the internal planning of light-filled, spacious and comfortable homes that enjoy double and triple aspect views across London. Each home benefits from a winter garden, an enclosed balcony with floor-to-ceiling windows, which brings daylight in and creates a sense of openness and connection with the outside. 

The building is a catalyst for high quality architecture in the area. Dollar Bay improves the public space on the previously unused waterfront promenade: it signi cantly contributes to local regenerationand supports and enhances the local community by providing a new waterfront destination for all to enjoy. 

By resting lightly on the ground, additional space for the landscaped waterside public realm is created. 

Dollar Bay
SimpsonHaugh and Partners
SimpsonHaugh and Partners
Since the practice was founded by Rachel Haugh and Ian Simpson in 1987, it has compiled an impressive portfolio of award-winning projects. It originated from a shared belief in the power of high quality design to lead the regeneration of post-industrial cities and initiate new contemporary architectural identities. Main themes are urban renewal, sustainability and design excellence with the aim of designing buildings and spaces that would be appropriate, inspirational and beautiful. While the success of its completed work and growing reputation for design integrity has allowed the practice to expand, Rachel and Ian remain personally involved in each project. Consequently, the inspiration in design and the attention to detail in construction that have stimulated the achievements of the practice so far will continue to guide its schemes in the future.
Dollar Bay

Dollar Bay

The building rises as two elegant crystalline forms fused together by the joint of the circulation core.

Project Specs

  • Location: London
  • Completed: 2017
  • Contractor: Mount Anvil
  • Photographer: Hufton+Crow
SEE ON STREETVIEW

Technology

Dollar Bay

SYSTEMS

The building develops vertically, turning into a 31-storey residential tower with 120 apartments and double-height Penthouses, on the upper 4 storeys of the tower. The construction presents a relatively small footprint, but it is still proportionate to the height of the tower that slightly exceeds the 100m. The building is fully clad with a glazed envelope, designed with several curtain walling systems. The particular aspect of the West Elevation, where the units slope inward and outward, has been designed with trapezoidal shaped unitised curtain walling, which required to be developed using 3D modelling software.

Unitised façade integrating motorised glass louvres

The East and West elevations comprise the winter gardens clad with ventilated unitised curtain walling, with weather-resistant glass louvres. The winter gardens façades (EWS-10) have been the most challenging part of the project. Indeed, the typical unit - 1,5 x 3,9m high - consists of 6 horizontal glazed louvres 500mm high, divided in 3 openable motorised glazed louvres (opening angle up to 70°) allowing the ventilation, and 3 fixed glazed louvres at the parapet and ceiling levels. The openable glazed louvres motorisation has been fully integrated into the profiles of the unit. The purpose was to confer the same aesthetical appearance upon the openable and fixed louvres, so a bespoke system has been designed to conceal the automation. These actuators are integrated in the mullion and they are synchronised and managed by an electronic control box installed in the internal parapet of the winter garden. Facing partially on the outside, the actuators are IP66 rated.

Designed by

SimpsonHaugh and Partners Architects

Live Project

Rising like a beacon at the head of South Dock, Dollar Bay marks a new place of re-development of the Isle of Dogs and provides a striking addition to Canary Wharf’s impressive skyline.

Dollar Bay enhanced public space on a constrained yet prominent site. With a relatively small footprint of 0.24 hectares on which to build and the site being closely bounded by low-rise residential developments, the use of this area has been optimised to create a delicate tower.

A simple rigour infuses every line of the tower’s taut geometry. The building rises as two elegant crystalline forms fused together by the joint of the circulation core. A meticulously detailed façade gives Dollar Bay its unique appearance: the west façade facing the waterfront appears to ripple. Its folds and creases evoke a waterfall gathering pace as water descends, generating a series of horizontal facets across the elevation that capture the light differently.

Reflecting the water and sky, the clear glazed and fritted glazed façades maximise views out and adjustable louvres and openable windows enliven the façade, creating a constantly changing surface.

Other Façade Systems

I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra. Info